Srpski klub Ingolstadt

Aktivnosti i sekcije udruženja

 

Udruženje ima za cilj da sačuva srpski jezik, veru, kulturu i tradiciju za sledeće generacije i da ih približi ostalim kulturama.

Ingolštatski Narodni Festival i Festival Kultura su manifestacije gde je udruženje redovan gost. Klub redovno nastupa na manifestacijama drugih srpskih udruženja, koji su isto tako redovni gosti u Ingolštatu. Svim narodima na prostoru Ingolštata i šire, na najlepši način, kroz pesmu, igru, specijalitete i običaje, predstavljamo našu domovinu i njeni smo najbolji ambasadori.

Srpski sugrađani u Ingolštatu i okolini uglavnom su vrlo dobro integrisani i upravo je zato važno da mlađe generacije ne zaborave odakle potiču i da ne zaborave jezik. S ponosom možemo tvrditi da je Srpsko kulturno udruženje iz Ingolštata uzor većini drugih udruženja u pogledu organizacije, solidarnosti i posvećenosti.

FOLKLORNA SEKCIJA „SVILEN KONAC“

Ideja je nastala oko 1993. godine. Nakon više uspešnih godina i gostovanja po Nemačkoj i šire, tadašnje društvo je u jednom momentu i prestalo sa radom. Sekcija se ponovo uspostavila oko 1997. godine. Prvi umetnički rukovodilac, koji je ujedno i najduže vodio našu sekciju, do 2016. godine, je Ivica Zlatanović. Trenutno na probe i treninge dolazi oko 40 dece, uzrasta od 5 do 25 godina, raspoređenih u dve grupe. Planirana je i grupa za veterane, čije se aktivnosti očekuju tokom 2021. godine. Sem folklora, kroz druženje u SKU Ingolštat deci približavamo naše vrednosti i tradiciju. Iako daleko od otadžbine, deca treba da poznaju svoje korene i istoriju. Treba da poštuju tuđe vrednosti, ali poznaju, cene i vole svoje, kao i da ih prenose dalje na sledeće generacije.

FUDBALSKA SEKCIJA

Svake nedelje, bez izuzetka, „Stara škola“ se okuplja pre podne u prostorijama Udruženja i evocira uspomene iz starih dana. Trenutno postoji inicijativa da se jednom nedeljno igra i mali fudbal, ali cela organizacija je pauzirana zbog situacije sa Koronavirusom.

DEČJA RADIONICA

Ponovno pokretanje grupe je planirano od 2020. godine, ali cela organizacija je pauzirana zbog situacije sa Koronavirusom. Inicijativa je nastala da bi se deca uzrasta od 6-14 godina kroz igru upoznala sa srpskim jezikom, kulturom i tradicijom.

SARADNJA SA SRPSKOM PRAVOSLAVNOM CRKVOM

U okviru školske slave „Sveti Sava“ naša omladina od prošle godine samostalno organizuje kulturni deo programa za svu zainteresovanu decu.

HUMANITARNI RAD

U poslednjih nekoliko godina u okviru udruženja organizovane su sledeće humanitarne akcije:

– donacija devojčici Aniti za operaciju srca;
– donacija dečaku Stefanu za povratak vida;
– nakon poplava u regionu, udruženje je organizovalo humanitarnu akciju na nivou grada u prikupljanju novca i materijalne pomoći za pogođena područja. Novčana sredstva su prosleđena školama iz Doboja i Paraćina, dok su materijalna sredstva preko Srpske Pravoslavne crkve u Nirnbergu raspoređena širom regiona;
– donacija Srbima na Kosovu tokom novonastale pandemije sa Korona virusom, preko fondacije „Solidarité Kosovo“.